• slide1
  • slide2
  • slide3
  • slide4

Συχνές Ερωτήσεις

Πόσα δοκίμια απαιτούνται σε κάθε σκυροδέτηση;

O αριθμός των δοκιμίων εξαρτάται από την ημερήσια ποσότητα σκυροδέματος. Για ποσότητα σκυροδέματος έως 150 m3, λαμβάνονται 6 δοκίμια. Αν η ποσότητα του σκυροδέματος που διαστρώνεται σε μια ημέρα είναι μεγαλύτερη των 150 m3, τότε η ποσότητα αυτή θα χωρίζεται σε περίπου ίσες παρτίδες, όχι μεγαλύτερες των 150 m3, για κάθε μια από τις οποίες θα λαμβάνονται 6 δοκίμια.

Πως πρέπει να συντηρούνται τα δοκίμια;

Στο έργο, σε σκιερό και δροσερό μέρος, σκεπασμένα με βρεγμένη λινάτσα. Στη συνέχεια σε θάλαμο συντήρησης ελεγχόμενων συνθηκών υγρασίας – θερμοκρασίας. Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης μεταφοράς σε θάλαμο, τοποθέτηση των δοκιμίων σε δεξαμενή με νερό 20⁰C.

Πότε πρέπει να μεταφερθούν τα δοκίμια στο εργαστήριο;

Αφού πήξουν, σε διάστημα 16 ωρών έως 3 ημερών μετά την σκυροδέτηση.

Πως γίνεται η δειγματοληψία δοκιμίων;

Μετά την εκφόρτωση του 10% περίπου της βαρέλας, λαμβάνεται δείγμα σκυροδέματος, σε ένα καροτσάκι, στρέφοντας ολόκληρη την ροή της σέσουλας από την βαρέλα στο καροτσάκι. Με μια σέσουλα ανακατεύεται το δείγμα για να ομογενοποιηθεί. Κάθε μήτρα γεμίζεται με σκυρόδεμα μέχρι το μέσο του ύψους της (πρώτη στρώση), με χρήση σέσουλας και
όχι με το μυστρί. Η στρώση συμπυκνώνεται με 25 χτυπήματα
της ράβδου εντός αυτής. Τα χτυπήματα αυτά κατανέμονται κατά
το δυνατόν ομοιόμορφα στην επιφάνεια του σκυροδέματος. Ξεκινούν από την περίμετρο της μήτρας και με σπειροειδή κίνηση φθάνουν στο κέντρο. Κατά την συμπύκνωση της πρώτης στρώσης, η ράβδος βυθίζεται σε όλο το βάθος του σκυροδέματος με μια μικρή κλίση που βαθμιαία ελαττώνεται, τείνοντας προς την κατακόρυφο.

Ακολούθως, χτυπώνται με την ματσόλα τα πλαϊνά των μητρών μέχρι την στιγμή εξίδρωσης της επιφάνειας της στρώσης
(για την κάλυψη των κενών που δημιουργεί η ράβδος και για να ελευθερωθούν φυσαλίδες αέρα που έχουν παγιδευτεί).
Στην συνέχεια τοποθετείται η δεύτερη (τελευταία) στρώση σκυροδέματος, όπου η μήτρα γεμίζεται με περίσσεια σκυροδέματος. Ακολουθείται η ίδια διαδικασία συμπύκνωσης
με παραπάνω (ράβδο – ματσόλα), μόνο που στην περίπτωση αυτή η ράβδος βυθίζεται σε όλο το ύψος της στρώσης, εισερχόμενη λίγο (1 -2cm) και στην αμέσως από κάτω της.
Μετά την ολοκλήρωση της συμπυκνώσεως η επιφάνεια του σκυροδέματος επιπεδώνεται, χρησιμοποιώντας το μυστρί.
Γίνεται απομάκρυνση του επιπλέον υλικού.

Τι ποσότητα ασφαλτομίγματος απαιτείται για δοκιμές;

Για στρώσεις κυκλοφορίας 15 - 20Kg.
Για στρώσεις ισοπεδωτικές και βάσεις 20 - 25Kg.
Τα δείγματα τοποθετούνται σε κουτί χάρτινο ή μεταλλικό.

© 2018 ALFA TEST - all rights reserved